Patagonie je zpět

Po dlouhé výluce způsobené covidovou epidemií a zavřením hranic jak v Argentině tak i v Chile jsme se konečně mohli vydat na jih kontinentu. Někteří klienti trpělivě čekali dva roky, než jsme konečně mohli vycestovat. Čekání se na 100% vyplatilo. Vstup do Argentiny je již celkem standardní, tedy plné očkování a test před odjezdem. Do Chile jsou procedury složitější, ale také se již zjednodušují. Větší komplikací bylo uzavření většiny pozemním přechodů na jihu mezi oběmi zeměmi (od 1.5.2022 jsou již všechny pozemní přechody opět otevřeny). To nám bohužel neumožnilo přejezd autobusem mezi Ushuaia a Punta Arenas. Místo toho jsme letěli z Ushuaia do Calafate a poté po zemi přes jediný otevřený hraniční přechod Paso Integracion Austral. Přechod do Chile byl celkem zajímavý zážitek trvající několik hodin, ale cesta zpět do Argentiny proběhla hladce. Na chilské straně je podstatně méně turistů jak mezinárodních tak i domácích. Ve srovnání s Argentinou je to znatelný rozdíl.

Počasí nám přálo a pokud občas sprchlo, za odměnu jsme viděli úžasné duhy na nebi. Kromě nádherné přírody jsme si naplno užili i místní gastronomii. V Argentině především neuvěřitelné hovězí steaky, v Ushuaia místní vyhlášené jehněčí, mořské ryby v Puerto Natales a hlavně čokoládu v Bariloche. Díky neoficiálnímu kurzu dolaru, který je výrazně vyšší než oficiální kurz centrální banky, se pro nás Argentina stává velice levnou destinací. Steak 350g svíčkové stojí v restauraci v přepočtu 200Kč.

Podrobný program zájezd je zde: https://www.soleada.cz/zajezdy/led-a-ohen-patagonie-argentina-a-chile-344755/